Wat doen die wespen op Schotse Hooglanders in de zomer?
Aan het eind van de zomer zie je vaak opvallend veel wespen op Schotse Hooglanders. Maar zijn dit eigenlijk wel wespen?
Het antwoord hierop is dat het wel wespen zijn maar niet de ‘limonade-wespen’ zoals wij ze kennen. Deze wespen zijn slanker dan gewone wespen en leven solitair.
Het zijn zogenaamde ‘vliegendoders’ en helemaal niet vervelend voor koeien, integendeel!
Je kunt de vliegendoder aantreffen van juli tot in oktober.
Zoals gezegd vangen ze dus vliegen, dit is erg fijn voor koeien die veel last hebben van alle vliegen in de zomer. Deze wespen zijn ongevaarlijk voor mensen, je hoeft er dus niet bang voor te zijn.
Ze komen vaak voor op open, zandige plekken en dus ook op bijvoorbeeld de Wezepsche heide.
De Vliegendoder hoort tot de familie van de Graafwespen (Crabronidae) en graaft zijn nest in het zand met een gang tot wel 30 cm diep met verschillende kamers. In dit nest legt de vrouwtjes graafwesp in iedere kamer een eitje. De holletjes zie je te midden van de heide als kleine zandhoopjes met een opening.
Als de vliegendoder een lekkere vlieg heeft gevonden verlamt hij zijn prooi met zijn angel en houdt de vlieg daarna met zijn pootjes tegen zijn lichaam aangedrukt vast tijdens het vliegen. Eenmaal bij het holletje aangekomen laten ze los, pakken de vlieg met hun kaken vast en slepen deze achterstevoren het holletje in. Zo leggen ze een voedselvoorraad aan voor hun nageslacht.
Nuttige beestje dus in de natuur en de Schotse Hooglanders zijn er blij mee.