Gezondheid

Hondenpoep een gevaar voor een kudde!

Maar weinig mensen weten dat hondenpoep gevaarlijk kan zijn voor koeien. In hondenpoep kan de Neospora Caninum parasiet zitten. Deze parasiet is de belangrijkste oorzaak van miskramen bij koeien. Door besmette hondenpoep die in het gras op de heide komt kan deze parasiet bij Schotse Hooglanders terecht komen.

Doordat de hooglanders gras eten waarin de besmette eitjes zich hebben genesteld krijgt de koe de parasiet binnen en dit kan ervoor zorgen dat het ongeboren kalfje van een zwangere koe komt te overlijden. Soms treedt er een spontane abortus op, andere keren blijft het dode kalfje ‘zitten’ en wordt het later als een soort mummie geboren. Een enkele keer worden kalveren geboren met hersenafwijkingen ten gevolge van Neospora. Dit gebeurt niet bij elke besmette koe, maar de koe kan de infectie dus wel overdragen.

Een koe kan op twee manieren besmet worden; van moederkoe naar haar kalf of via een hond naar de koe. De Neospora parasiet wordt vooral door de moederkoe op het kalf overgebracht.

Echter wanneer een hond vruchtwater van een met Neospora besmette koe oplikt of eet van de nageboorte, gaat de hond drie weken lang besmette eitjes (oöcysten) uitscheiden via de ontlasting. Als een koe deze besmette hondenpoep binnenkrijgt via het gras of voer dat zij eet, raakt ook zij besmet.

De hond is dus gastheer voor de parasiet, hij wordt er niet ziek van, maar brengt wel de parasiet via zijn ontlasting over op de koeien. De eitjes kunnen maandenlang overleven en vormen zo een groot risico voor alle runderen.

Ruim hondenpoep dus óók op in mooie natuurgebieden waar Schotse Hooglanders of andere runderen rondlopen!