Anatomie,  Gezondheid

Een koe herken je aan haar neus … een koe herkent jou mét haar neus.

Hoe weet je met welke koe je te maken hebt? Wij mensen hebben een unieke vingerafdruk, misschien denk je dan dat het bij een koe haar pootafdruk is, maar dat is niet het geval, het is haar unieke neus!

Neusscan?

Tussen de twee neusgaten van de koeiensnuit bevindt zich een unieke ‘code’, vergelijkbaar met het lijnenpatroon op de vingers van de mens. De snuit van de koe leent zich goed voor biometrische identificatie (dit is het vaststellen van iemands identiteit op basis van unieke lichaamskenmerken), net als bijvoorbeeld een irisscan en vingerafdruk. In het buitenland zijn ze bezig met het ontwikkelen van ‘de neusscan identificatiemethode’ voor koeien, hiermee zouden de ‘gele oorbellen’ verleden tijd kunnen worden.

Dat ruikt lekker…

Het reukvermogen van koeien is uitstekend en geuren spelen een belangrijke rol in

hun gedrag. Schotse hooglanders zijn best kieskeurig als het op eten aankomt, ze gaan altijd op zoek naar het lekkerst ruikende voer. De mooiste aardappels zijn als eerste op bijvoorbeeld… Koeien zijn net als mensen, iets wat niet lekker ruikt is (meestal) niet lekker. Daar ‘haal je je neus voor op’. Voer met een vieze reuk laat de koe liggen. Ze eten daarom ook vakkundig om een gebied met koeienvlaaien heen. De geur van speeksel of snot van hun soortgenoten is (begrijpelijk) ook niet eetlust bevorderend voor de hooglanders.

Een koe met een bloedneus?

Kan een koe een bloedneus krijgen? Ja dat kan. Vaak is dit een gevolg van het bezeren van haar neus, bijvoorbeeld als ze op de heide tussen de bosjes met haar snuit langs een tak geschuurd heeft. Soms kan haar neusslijmvlies ook geïrriteerd raken door het weer. Net als bij mensen kan bij warm weer en een droge lucht een haarvaatje springen wat een bloedneus tot gevolg heeft. Een ernstigere oorzaak kan zijn dat ze een infectie heeft opgelopen aan bijvoorbeeld haar luchtwegen, behandeling is dan noodzakelijk. Een gezonde koeienneus hoort schoon, nat en koel te zijn.