De Schotse Hooglander

De Schotse Hooglander

De Schotse hooglander (Schots-Gaelisch: Bò Ghàidhealach; Schots: kyloe), ook wel Highland Cow genoemd, is een runderras dat oorspronkelijk uit Schotland komt.

De Schotse Hooglander is momenteel ontzettend populair door haar fotogenieke uiterlijk. Woonwinkels bijvoorbeeld verkopen allerhande trendy producten waarop de Schotse Hooglander is afgebeeld. Van behang tot (tuin)posters, onderzetters, beeldjes etc. je kunt het zo gek niet bedenken. De Hooglanders staat voor het ‘oer-gevoel’, stoer, sterk, trots, landelijk en mooi.

Het zijn ontzettend imposante dieren door hun flamboyante/opvallende verschijning. Ze zien eruit als grote fluffy knuffeldieren door hun lange haar en elegante lange horens. Geen wonder dus dat steeds meer mensen de Hooglander graag zowel buitenshuis als binnenhuis willen bewonderen.

Het stereotype beeld van de Schotse Hooglander is de roodbruine langharige rustige en vriendelijke koe. Maar naast roodbruine exemplaren komen ook zwarte, blonde, ‘roan’ (bruin/zwart gestreept) en ook witte dieren voor. Wanneer de dieren niet raszuiver zijn kan er sprake zijn van ‘gevlekte hooglanders’ (bijvoorbeeld bij een kruising met een ander koeienras).

Een volwassen stier weegt al snel zo’n 800 kilogram en een koe gemiddeld zo’n 500 kilogram.

Schotse hooglanders kunnen tot circa achttien jaar oud worden. In die tijd kan een koe ongeveer vijftien kalveren ter wereld brengen. De draagtijd is doorgaans tien maanden. Kalfjes kunnen het hele jaar door worden geboren (dus niet alleen in het voorjaar zoals wenselijk is bij bijvoorbeeld melkvee), doordat ze goed bestand zijn tegen verschillende weersinvloeden.

Kenmerkend voor de Schotse Hooglander zijn de horens. Koeien hebben wijduitstaande, naar boven gerichte horens, terwijl die van de stieren meer horizontaal naar voren staan. Lees hier meer over de imposante horens van de dieren.

Dit runderras is geschikt om in natuurgebieden jaarrond als grote grazer te worden ingezet. Hooglanders voeden zich ook met planten die veel andere rundersoorten links laten liggen, en door hun dikke vacht kunnen ze ook in de wintermaanden buiten blijven. De dieren zijn in Nederland dan ook veelvuldig te zien in natuur- en recreatiegebieden. Voor een overzicht van natuurgebieden in Nederland waar je de Schotse Hooglander kunt aantreffen klik hier.

Hoe knuffelbaar en fluffy de dieren er ook uitzien; benader nooit de dieren zonder toestemming van het natuurbeheer of kuddebeheer. Let op de borden in natuurgebieden en respecteer de geldende regels van het natuurgebied.

Schotse Hooglanders zijn zelden agressief, maar kunnen zeer beschermend zijn voor hun kalfjes en ieder dier heeft een eigen karakter en bijbehorend gedrag. Er zijn meldingen bekend van letsel na een confrontatie met de dieren (veelal is dit niet de schuld van de koe maar van de mens). Als ruim afstand wordt gehouden (>25 meter) zullen de dieren in de regel niet verontrust raken door menselijke aanwezigheid.