Schotse Hooglanders

De Schotse Hooglanders

previous arrow
next arrow
PlayPause
ArrowArrow
Slider
 

De Schotse hooglander, ook wel Highland Cow in het Engels (of in het Schots: kyloe en in het Schots-Gaelisch: Bò Ghàidhealach) komt oorspronkelijk uit Schotland.  Het is een runderras met lang roodbruin haar en lange horens. Er zijn ook andere variëteiten, zoals zwarte (dit is de oorspronkelijke kleur), ‘roan’ (bruin/zwart mix), blonde en soms komen er ook witte exemplaren voor.

Grote grazer in heidegebieden

Het is niet voor niets dat dit runderras overal in Nederland wordt ingezet als grote grazer in heidegebieden. Hooglanders voeden zich ook met planten en boombladeren die veel andere rundersoorten links laten liggen, en door hun dikke vacht kunnen ze ook in de wintermaanden buiten blijven.

Een volwassen stier  kan wel 800 kg wegen en een koe ongeveer 500 kg. De oudste schotse hooglander op de Wezepse heide is 18 jaar geworden en stond in de vallei. (Dit is ook de leeftijd waarop de koeien bejaard zijn). In het leven van de schotse hooglander kan een koe ongeveer vijftien kalfjes ter wereld brengen. In tegenstelling tot de mens is de draagtijd bij de koe ongeveer tien maanden.

Hoe weet je of het een koe of een stier is?

Met al dat lange haar lijkt dit lastig (want de uier is soms verstopt achter het lange haar), maar je kan de koeien (meestal) herkennen aan de horens. Koeien hebben naar boven gerichte horens en ze staan naar buiten toe (wijd uit), terwijl de horens van de stieren horizontaal naar voren staan als ze volwassen zijn. Op de Wezepse heide loopt er echter een koe met ‘stierenhorens’… een geval apart. Haar naam is ‘Brendel’ ze is ‘roan’ van kleur (bruin/zwart). Zoals bij alle hooglanders; bewaar afstand! Met name bij deze koe, ze kan wat nukkig zijn.

Benader zelf nooit de koeien

De hooglanders zijn echter zelden agressief, de beheerders zijn dagelijks op de heide te vinden en spelen ook een grote rol bij het tam maken van de dieren. Mariska en Diana beginnen hier al mee als de hooglanders nog kalveren zijn en laten hen wennen aan aanraking en contact met de mens. Let op! Dit is alleen aan de beheerders voorbehouden omdat zij alle dieren en het gedrag kennen.

Benader zelf nooit de koeien en houdt altijd zicht op de moederkoe als er kalveren bij aanwezig zijn (te herkennen aan geloei indien je per ongeluk toch te dicht bij het kalf in de buurt komt).

Roodbruin,  jong kalfje met kleine hoorns

 

Zwarte koe met naar boven gerichte horens

 

Dit is Brendel, ze is bruin/zwart (roan)